Innovatief outside the box…

Het is enorm belangrijk om innovatief te zijn: om te kijken of een probleem misschien vanuit een ander perspectief opgelost kan worden. Normaal gesproken gebruik je het verleden om een oplossing te zoeken voor iets in de toekomst. Maar eigenlijk moet je ‘outside the box’ denken als je echt innovatief wilt zijn. Maar hoe doe je dat eigenlijk als je gewend bent om te doen wat je altijd al doet?

Al jaren rijd ik richting Zwolle en als ik naar links kijk zie ik de torens van de energiecentrale, mijn man heeft er al tig verhalen over verteld. Hoe er ooit 5 torens stonden. Hoe vreselijk het is dat ze gesloopt worden. Het is namelijk een ‘landmark’. Maar toch kunnen wij ‘als compleet gezin’ het niet laten om dan toch op zaterdag 18 maart om 10.00u richting de IJssel te rijden. Richting een plekje wat vast niemand zal weten. We vertrouwen op iets wat we al kennen: namelijk het feit dat we een plekje weten waar ‘normaal’ gesproken nooit iemand komt. Met prachtig uitzicht op de IJsselcentrale. We reden echter al snel bumper aan bumper en nog langzamer dan stapvoets op zoek naar een parkeerplekje. Tegen de klok van 10u, kwamen we tot de conclusie dat dit misschien niet de slimste oplossing is.

Innovatief zijn om tot een oplossing te komen vergt ook durf. Met een beetje snelheid en goede stuurmanskunsten kwamen we net op tijd aan op een grasveldje. Verder weg van de torens maar wel met een prachtig uitzicht. Nee, we hoorden nu de knallen niet of de waarschuwingszoemer, echter hebben we wel de torens zien vallen en daarmee het Zwolse landmark zien verdwijnen.

Het zet me aan het denken…. Als we als mens zo vast zitten aan in het verleden ‘behaalde resultaten’ hoe kunnen we dan als docenten hier een omslag in maken? Als docent probeer ik te allen tijde in het voordeel van de leerling te denken. Het verleden gebruik ik dagelijks om goede en slechte oplossingen naast elkaar te leggen. Daaruit pak ik de ‘good practice’ ervaringen om tot een oplossing te komen. Nu vraag ik me af, waarom gaan we niet innovatiever te werk? Waarom durven we niet de stap te zetten in het onbekende? Zelfs in het oplossen van al reeds bekende problemen?

Work in progress…. vind ik in ieder geval….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑