De gefrustreerde vrouw…. #Blimage

De vrouw te midden van een testosteron menigte laat van haar horen. Haar onvrede straalt van het beeld af. Haar frustratie is duidelijk merkbaar. De mannen en vrouwen om haar heen, luisteren aandachtig, kijken haar direct en strak aan. Mijn gedachten verplaatsen zich naar het klaslokaal aan de overkant. Vanaf mijn bureau heb direct zicht op mijn overbuurvrouw. Ze heeft een volle klas leerlingen Het is vroeg in de ochtend. Er heerst onrust want een aantal leerlingen hebben ruzie onderling. Mijn collega verheft haar stem en probeert boven de onrustige groep uit te komen. De gehele groep kijkt haar strak aan. De actie heeft de aandacht getrokken, gespannen wachten de leerlingen af op wat er nu komen gaat.  

De leerlingen in mijn klas, die er niks van mee hebben gekregen, zitten nog ijverig gebogen over hun werk. Een leerling komt naar mijn bureau gelopen, ze heeft een vraag. Het gaat over de klimaatgrafiek. Uit haar vraag maak ik op dat ze de stof niet eerst zelfstandig heeft doorgelezen, ze probeert een antwoord te ontfutselen zonder zelf er energie in te stoppen.  Ik geef dit dan ook bij haar aan en ze begint te lachen. Ze geeft toe dat ze aan het gokken is, hopend dat ik alsnog het antwoord aan haar zal geven. Ik stuur haar terug, met de opdracht alles door te lezen. De opstand komt bij haar boven en ze wordt fel in haar woorden en voordat ze het zelf door heeft schreeuwt ze door de klas. In alle rust herhaal ik mijn woorden maar het komt niet langer bij haar binnen. In woede draait ze de bladzijde om. Ik geef haar aan om de bladzijde terug te draaien en aan de slag te gaan met die opdracht waarvoor ze bij mij kwam. Uiteindelijk kiest ze ervoor om te zwijgen, zich van me af te draaien en te mokken om de situatie. Mijn besluit is om haar te negeren, haar even te laten mokken in haar eigen wereldje. De les kabbelt verder, de leerlingen zijn druk met het onderzoeken van klimaatgrafieken en de verschillende klimaten in de wereld. De leerling komt aan het einde van de les naar me toe om haar excuses aan te bieden, ze kon makkelijk zelf het antwoord zoeken maar had hier geen zin in. Hopend dat ik snel een antwoord zou geven was ze bij mij gekomen.

Aangezien ik haar niet verder hielp hadden emoties de overhand genomen, niet correct, zo vond ze zelf. Het antwoord heeft ze uiteindelijk gevonden.  

Frustraties horen bij onderwijs. Frustraties van collega’s, frustraties van de leerlingen en frustraties van ouders. Het is een dagelijks terugkerend iets, de vraag is echter wat doe je met die frustraties, laat je ze vrij zoals de vrouw van deze afbeelding, of redigeer je het naar een nuttig doel. Zelf verkies ik het liefst het laatste, maar snap dat dit voor leerlingen soms een stap te ver is. Laat ze even razen, even mokken in hun wereld, het kwartje valt wel…. uiteindelijk. Al zullen ze het niet altijd toegeven zoals mijn leerling dit wel deed… 

Greenbay USA, a demostrator shouts as the Republican presidential candidate, Donald Trump, speaks at a campaign rally in Winconsin.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑