Vraag, wees nieuwsgierig…

Vandaag een familie-uitje richting Limburg, of naar ver-weg-opa zoals we mijn vader altijd noemen, want ja mijn schoonouders wonen slechts een straat verder op. Het is ongeveer anderhalf uur rijden, onderweg vraagt manlief waarom er nog een meertje langs de maas ligt. Waarop ik een gesprek begin over meanderende rivieren, het afsnijden van de bochten om de doorvaart te bevorderen en de daarbij horende hoefijzervormige meertjes. Die soms dichtgegooid worden maar vaak in een bepaalde vorm wel blijven bestaan.

Niet veel later hebben we het over mestquota, we rijden namelijk wat mega-stallen voorbij. Terwijl ik hem uitleg hoe het met de mestquota zit in Nederland, bedenk ik me dat zelfs volwassenen vaak honderden vragen hebben die ze eigenlijk nooit stellen, in de angst om dom gevonden te worden. Maar wat is nou daadwerkelijk dom? Is het dom dat een vrachtwagenchaffeur niet weet hoe het gesteld is met de mestquota in Nederland? Is het dom dat hij niet weet hoe een meanderende rivier eruit ziet als hij al zijn hele leven aan een recht stuk ijssel woont. Geen enkele vraag is dom te noemen, tenminste dat vind ik, sommige vragen zijn misschien al door jezelf te beantwoorden. Maar zelfs die vragen kan je helpen beantwoorden, alleen zal het beantwoord worden met een andere vraag. Net als in mijn klas, daar probeer ik vragen te stimuleren. Zelfs de ‘domme’ vragen vind ik gepast, want alleen met behulp van ‘domme’ vragen kan je de leerling beter laten kijken naar hun eigen vraagstelling. Om dan uiteindelijk samen tot een antwoord te komen.

Vraag, wees nieuwsgierig….. zo vroeg ik mij vandaag af waarom er vanaf Apeldoorn op de A50 alleen maar viaducten te vinden zijn. Maar dat bij Heerde de kruisende weg niet met behulp van een viaduct de snelweg kruist maar eronderdoor gaat. Kortom heb nog iets uit te zoeken….. speurtochten zijn leuk, vooral in de vakantie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑