IJzel (niet) vrij

Al sinds  jaren woon ik in het noorden. Ok, ik mag het eigenlijk niet als het noorden regelen, maar iedereen die ik hier op mijn werk spreek, noemt het toch echt het noorden van Nederland.

Momenteel zijn bijna alles scholen in Zwolle met IJzel-vrij gestuurd. Maar toch zit ik hier in mijn klaslokaal momenteel een uurtje aardrijkskunde te geven aan een 2de klas. Hier in het *zuiden* is het namelijk een graad of drie, waardoor er helemaal geen problemen zijn omtrent gladheid.

Maar hoe zit dat nou?

In principe valt er in Nederland meestal regen. Maar regen kan ook beginnen als sneeuw, maar tegen de tijd dat het het aardoppervlak bereikt, is deze eigenlijk al gesmolten omdat de temperatuur dicht bij de aarde een stuk warmer is. Soms komt het voor dat het zelfs regent terwijl het vriest buiten, dit kan gebeuren als de temperatuur in de atmosfeer nog steeds hoger is dan op het aardoppervlak.

Sneeuw vormt zich in de wolken als de temperatuur onder het vriespunt ligt. Een sneeuwvlok bereikt alleen de aarde als het bevroren blijft tot op de oppervlakte. Hoe kouder het wordt, hoe minder waterdamp er in de lucht zal zijn….. hoe minder waterdamp in de lucht, betekend ook de kans op sneeuw verminderd. Denk maar aan Antarctica, waar het eigenlijk bijna nooit sneeuwt.

IJzel ontstaat wanneer een sneeuwvlok door de atmosfeer valt en een beetje verwarmt word door een warmere laag in de lucht. Uiteindelijk bevriest het opnieuw, doordat het in een koude luchtlaag terecht komt voordat het op het aardoppervlak valt. Als je heel goed zou opletten, dan zou je zien dat ijzel een beetje stuitert voordat het de grond raakt.

IJzel kan ook ontstaan, als de lucht niet genoeg was om het opnieuw te bevriezen maar bijvoorbeeld wel koude voorwerpen op het aardoppervlak. Denk dan aan straten, auto’s of bomen bijvoorbeeld, dan bevriest het onmiddelijk en veranderd het in ijs.

De noordelijke provincies hebben momenteel met dit laatste fenomeen te maken. Vanmiddag verwachten ze ook wederom problemen voor Overijssel. Eens kijken of ik zelf ook ijzelvrij kan krijgen voor vanmiddag. Ondanks dat het hier in de directe omgeving van de school ruim 3 graden is en geen enkele kans op gladheid is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑