Minecraft op school

Minecraft een spelletje wat ik elke pauze wel een keer voorbij zie komen. Leerlingen die met blokjes een hele eigen wereld bouwen. Vorig jaar vond ik het al nodig om me er eens in te verdiepen.

Het concept van “mapping” in Minecraft is gemakkelijk te begrijpen, aangezien het gebaseerd is op het bouwen van een 3D virtuele wreld, compleet met topografische landschappen, architectuur, mensen en alles netjes op verschillende wereldjes. Het geeft op die manier een referentiekader. Mapping is belangrijk als onderdeel van de aardrijkskundelessen hedendaags maar ook in het dagelijks leven.
Als ik ga kijken wat je de leerlingen kan leren met minecraft dan zou het om de volgende dingen kunnen gaan:
  • Leren begrijpen wat het belang is van het in kaart brengen van een omgeving.
  • Kaartlezen
  • Kenmerken van een lokaal gebied in relatie brengen met anderen.
  • Kaarten maken met identiek fotomateriaal.
  • Informatie lezen en verwerken tussen de virtuele en de realistische locaties.
Ze oefenen daarnaast ook communiceren, praten, luisteren en  stellen vragen. Reflecteren en debatteren als je in groepjes gaat werken, komt daar ook onderhandelen en beslissen bij. Observatievermogen van leerlingen word geprikkeld met het gebruiken van minecraft in de lessen.
Hoe je het in werking brengt, ligt aan een aantal factoren af. Je kan namelijk een enkele computer gebruiken, die op het whiteboard projecteren en door middel van debatteren en overleg, dingen aanpassen in de virtuele wereld. Naar hoe kleiner de groepen, dus hoe meer computers met minecraft er beschikbaar zijn, hoe beter het is voor de leerontwikkeling. Dan kunnen de leerlingen in kleine groepjes aan de slag in hun eigen wereld, maar wel bezig houdende met de opdracht die ze hebben meegekregen.
Laat ze de school nabouwen met de directe omgeving, maak gebruik van google maps of andere kaarten. Laat ze de juiste topografische omgeving nabouwen. Maak ze bewustere van hun eigen omgeving door ze te laten gamen in hun eigen favoriete game.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑