De juiste verkeerde voorspellingen

Iedere mentor kent het wel. Een leerling die er slecht voor staat. Niks lijkt bij de leerling door te dringen maar dan plots op het einde van het jaar. Vaak als er al een plekje voor diegene ergens anders is gereserveerd. Om te blijven zitten, of een niveau lager. Blijkt die leerling je compleet te verassen, of toch niet. Want je hebt als mentor toch continu in haar of zijn kunnen geloofd.

#BlimageNL
Afsluitdijk ter hoogte van het Monument, zicht op het
IJsselmeer richting Noord-Holland.

Dit jaar had ik er een aantal. Leerlingen waarvan ik dacht dat ze het niet zouden redden, waarbij ik alles op alles heb gezet om ze te ondersteunen, motiveren maar ook om te achterhalen waar het aan lag. Dan tijdens de laatste rapportvergadering, bekijk ik hun resultaten. De resultaten die vaak nog afhingen van die laatste proefwerkweek (dat is een blog op zich waard, houd ik in mijn gedachte). Ik blader de resultaten door en voel een warm gevoel van binnen. Ze hebben het gehaald. Ze hebben het licht gezien. Het licht zoals je dat ook ziet in de verte over een wijde vlakte of zoals op de foto over het IJsselmeer. Regen leek er alsnog te komen en mijn god, wat is er een regen gevallen dit jaar. Nee hagel, sneeuw en ijzel steeds maar weer.

Maar ik bleef in ze geloven, wilde dat ze het lieten zien, geloofden in hunzelf, in hun kunnen. En in de laatste maanden is dat alsnog gelukt. Dit geeft mij pas echt voldoening als mentor. De leerling weer in zichzelf zien geloven, zeggen is een maar het werkelijk terugzien in hun schoolprestaties is een tweede. Op naar een nieuw jaar, vol uitdagingen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑