Lopen op tenen…

We hebben nog een paar weken tot het eindexamen. De leerlingen lijken dit nog niet echt door te hebben, terwijl wij als docenten er toch dagelijks op hameren. Motivatie is ver te zoeken. In de pauzes is het het onderwerp van gesprek, maar voor de leerlingen is wat ze na school gaan doen, toch echt het belangrijkste. 
Nee, nou praat ik niet over wat ze na het eindexamen van plan zijn, maar eerder wat ze vanmiddag van plan zijn. Ze proberen dan ook uren vrij te krijgen, eerder weg te kunnen of zo min mogelijk te hoeven doen. 

Het feit dat ik op vrijdagmiddag de 4de klas het laatste uur heb, geeft hun permissie om zich niet te hoeven in te zetten. Het is per slot van rekening toch bijna weekend. Mocht je als docent tot de illusie komen dat je er invloed op hebt, dan is dat leuk voor jou, maar nee, helaas. De lol is vergaan. 


Collegae klagen steen en been over de inzet danwel motivatie van de leerlingen, het is een verschrikking. Als ik in de pauze om me heen kijk, vraag ik me af, hoeveel collegae dit nog lang gaan volhouden. Vanuit het management word er geklaagd, vanuit de directie worden we beoordeeld op de resultaten van leerlingen, onderling heerst er een uitgeputte sfeer. Hoe lang kan dit no zo doorgaan, zonder dat docenten over de kop gaan? 


Ook ik erger me, voor het eerst in jaren ben ik blij dat ik dit jaar een kleine groep heb. Makkelijk te motiveren. Mensen lopen op hun tenen, maar wat proberen we te bereiken? Er moet structureel wat veranderen en gebeurd dat niet dan verliest Nederland een hoop gemotiveerde en vooral inspirerende docenten.

 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑