Waarom ik niet kan lesgeven voor een toets….

Het zou mijn leven een stuk makkelijker maken als ik het wel zou doen. 
Werkbladen uit de kast trekken in alle smaken, veel lezen, opzoeken en schrijven. Daarnaast nog een taak om de vaardigheden op te schroeven. Het ene onderwerp na de andere, in de hoop dat wanneer de toetsen komen, ze het klakkeloos kunnen invullen, omdat we het erin gestampt hebben. 

 
Stampen, stampen, stampen. 


Maak verschillende groepen in de klas, diegene die door de toetsen vliegen bij elkaar, diegene die erg langzaam zijn bij elkaar, diegene die geen schijn van kans maken bij elkaar. Vooral niet mixen. Geef les op alleen hun niveau, leer ze niet meer dan wat in de toets zal komen. Dat is geen kunst, dat is geen betrokkenheid, dat is niet leuk. Dat is stampen voor de toets. En ik kan dat niet…  
School is naar mijn idee anders, stampen voor een toets kan je ook thuis doen. Onderwijzen of lesgeven is het niet. School moet niet een plaats zijn waar er geen ruimte voor eigen leren is. Hoe vertel je kinderen, over het hele land, hetzelfde, op dezelfde manier en met dezelfde woorden? Terwijl de cultuurverschillen zelfs in ons kleine kikkerlandje zo enorm groot zijn? Het vastgestelde curriculum vind ik een doorn in het oog. 
Leerlingen die worstelen met bepaalde onderwerpen, moeten de kans krijgen het allemaal echt te begrijpen, in plaats van afgestraft te worden met een toets. Ik zou de blikken op de gezichten missen, als ik ze niet kan vertellen over mijn avonturen in Rusland. Ik zou de blik in hun ogen missen, als ze me niet met sponsen in de klas in de weer zouden zien om de verschillende soorten neerslag uit te leggen. Ik zou de stilte missen als ik ze niet meer mee laat denken hoe een goede presentatie eruit zou moeten zien, de lach op de gezichten als ik alle stereotypetjes na doe voor de klas. 
Als ik zou lesgeven voor de toets, in plaats van lesgeven om iets te leren, dan zou ik te veel missen. Ik kan dat niet. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑